Før der var baby - var der cyklus
En forudsætning for at man kan blive gravid og føde en baby, er at man, som kvinde, har en cyklus.
De fleste ved allerede godt at denne cyklus består af 4 faser. Men det er måske ikke så mange der ved at disse 4 faser påvirker os forskelligt rent hormonelt. Og her taler jeg ikke kun om det der foregår i underlivet, men også om den hormonelle påvirkning af vores hjerne.
De 4 faser beskrives som:
Den follikulære fase.
Her gør kroppen ægget klar til ægløsning. I denne periode vil kvinden ofte føle sig mere udadvendt, kreativ, optimistisk, social, klar til at prøve nyt. Varighed ca 7 dage
Ovulatoriske fase.
Her stiger hormonniveauerne og kroppen klargøres til selve ægløsningen. Kvinden vil ofte føle en øget sexlyst og hun vil også udsende flere feromoner så manden også får mere lyst til hende. Meget praktisk egentlig 😉 Desuden vil hun ofte have en masse god energi og overskud og opleve et stabilt humør. Varighed ca 4 dage.
Luthealfasen.
Denne fase starter med frigivelsen af ægget, derefter falder hormonniveauerne ( hvis man ikke er blevet gravid) og kvinden vil ofte føle at hun har mindre energi og overskud og føler sig mere indadvendt. Der kan være en lyst til at “redebygge”, at hygge mere og være mindre social. Varighed ca 12 dage.
Menstrualfasen.
I denne fase føler kvinden sig ofte rastløs og lidt utilfreds, hun kan dog også føle sig afslappet og nærmest lettet. Det er en fase hvor det kan være en god ide at prioritere lidt ekstra hvile til din krop. Varighed ca 5 dage
Det kan være rigtig gavnligt at forsøge at planlægge så man foretager sig de ting som man er hormonelt disponeret for i de rigtige perioder. At lægge en stor fest i den periode hvor man har mere lyst til at være social og udadvendt fx.